E-Scan herkent potentiële snelle groeiers

Wie wil er nog groeien als ondernemer?

Ondernemen is cool!  Het aantal inschrijvingen in het handelsregister is de afgelopen jaren nagenoeg verdubbeld. Ook op scholen komt er steeds meer aandacht voor ondernemerschap en het ontwikkelen van een ondernemende houding. Steeds meer studenten staan positiever tegenover het starten en runnen van een eigen zaak. Bij het stimuleren van ondernemerschap wordt vanuit de overheid vaak de nadruk gelegd op groei, zo niet op snelle groei. En daarmee op ondernemers die voor die snelle groei moet zorgen – de zogenaamde gazellen. Belangrijk genoeg, maar wil elke student, starter of ondernemer wel groeien? Uit ons onderzoek komt naar voren dat de (startende) ondernemers werk willen doen wat ze leuk vinden en vooral klein en zelfstandig willen blijven. Kan de overheid beter stoppen met de op groei gerichte programma’s? Het antwoord ligt genuanceerder en biedt een kans voor beide groepen.

Er is een fit tussen ondernemersintenties en ondernemerscompetenties

Een onderzoek onder een willekeurig getrokken selectie van 31.710 ondernemersprofielen uit de database van de E-Scan – dat over de 300.000 ondernemersprofielen heeft – laat zien dat er een ‘fit’ is tussen de ondernemersintentie en de ondernemerscompetentie gemeten met de E-Scan. Dat betekent dat ondernemers die geen behoefte hebben (snel) te groeien ook significant lager scoren op de E-Scan en anders om: zij die bewust willen groeien, significant hoger scoren op de E-Scan. Uiteraard is een check uitgevoerd op sociaal wenselijke antwoorden en daarvoor gecorrigeerd. Een interessante uitkomst voor beleidsmakers en ondernemers.

Het onderzoek is uitgevoerd onder (startende) ondernemers die in de afgelopen jaren de E-Scan hebben ingevuld. Een willekeurige trekking uit de database en een correctie voor sociaal wenselijkheid leverde uiteindelijk 31.710 bruikbare profielen op. Niet alleen de competenties zijn gemeten. Ook werd gevraagd naar persoonlijke en zakelijke intenties. Voor de persoonlijke intentie kon gekozen worden uit (percentages laten verdeling zien):  zelfstandig blijven (34,3%), financieel onafhankelijk worden (17,7%), creatieve ideeën kwijt kunnen (9,3%), eigen tijd bepalen (2,4%) en werk doen wat ik leuk vind (36,6%). Voor de zakelijke intentie kon worden gekozen uit: winstmaximalisatie (14,5%), sterke groei in omzet en werknemers (16,2%), continuïteit (63,1%) en klein blijven (6,2%). Werk doen wat ik leuk vind en continuïteit scoren het hoogste.

Met behulp van een meervoudige vergelijkingstoets is per competentie van de E-Scan het grootste verschil tussen de intenties  – persoonlijk en zakelijk – gemeten. Voor alle competenties die gemeten worden met de E-Scan is er een statistisch significant verschil tussen ondernemers die bewust willen groeien en die vooral klein willen blijven. Zo ook voor de ondernemers die zelfstandig en onafhankelijk willen blijven en die werk willen doen dat ze leuk vinden. Dus voor ondernemers die ambitie hebben en er voor willen gaan worden op alle competenties hogere scores gevonden. Anders gezegd met de E-Scan kunnen potentiële snelle groeiers worden herkend. Hebben ze de intentie om te willen groeien en beschikken ze ook over het noodzakelijke vermogen om te groeien: zijn ze voldoende ondernemend?

Met ondernemende groet,

Martijn Driessen

Eén gedachte over “E-Scan herkent potentiële snelle groeiers”

  1. Geachte heer/mevrouw,

    Waar kan ik een E-scan vinden is deze er nog? Zo ja, kan deze digitaal naar verstuurd worden?

    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Rik de Weerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.