Grenzeloos ondernemen?

Vol inspiratie en energie kwam ik onlangs terug van mijn training over de E-Scan aan de consulenten van de afdeling Job Support van vluchtelingenorganisatie UAF. Al weer een paar jaar geleden ben ik in contact gekomen met het UAF. Zij helpen hoogopgeleide vluchtelingen, die naar Nederland komen, aan werk of in de ontwikkeling van hun ondernemerschap.

 

Kansen zien waar anderen ontmoedigd raken

Ik werd geraakt door de persoonlijke verhalen en ervaringen. Ze hebben veel tegenslag meegemaakt en hebben dat moeten overwinnen. Velen hebben een hoge opleiding in hun thuisland genoten en een status opgebouwd, en komen vervolgens hier terecht in een heel andere positie. De wil en doorzettingsvermogen om in een ander land, je weg te vinden, kansen te zien en te creëren door je eigen bedrijf op te starten, maakt ze al geschikt voor het ondernemerschap. Want doorzettingsvermogen is één van de belangrijkste competenties voor een ondernemer. Kansen zien daar waar anderen ontmoedigd raken. Je eigen weg gaan daar waar geen pad lijkt te lopen.

Consulent of coach

De rol van de consulent is het coachen van deze ondernemers in hun ondernemerschap, geen gemakkelijke rol. UAF vroeg mijn hulp bij hun ontwikkeling van consulent naar coach. Ondernemerschap is moeilijk. Hoe ga je het gesprek aan met de ondernemer? In mijn dagelijkse werk kom ik deze vraag vaker tegen, het snijdvlak tussen de rol van consulent/adviseur en coach is dun. Daar bedoel ik niet mee dat de rollen op elkaar lijken. Het verschil zit in de oplossing aandragen (consulent/adviseur) en de oplossing laten ontdekken en ondervinden (coach). Je zou ook kunnen zeggen dat een coach bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van de entrepreneur.

Ondernemerscoaching

Coaching vereist het vermogen om goed te luisteren en vragen te stellen. Vervolgens spiegelen van de ondernemer, en het helpen scherpstellen. Op deze wijze kan de ondernemer zijn eigen belemmeringen en overtuigingen onderkennen en tot de juiste keuzes en acties komen om te groeien. Lijkt helder, toch worden de rollen in de terminologie en uitvoering vaak verward. De afwezige transparantie in de coaching- en adviesmarkt, de diversiteit in aanpak, en noodzakelijke persoonlijke klik, dragen hier aan bij. Alles draait om communicatie. Helemaal in ondernemerscoaching. Het is belangrijk dat ondernemerschapsprojecten als IkStartSmart, de onbekendheid met de mogelijke effecten van coaching (waarde toevoegen), aantonen.

Waarde toevoegen

Veel starters zoeken in het begin een sparringspartner, maar wegen investeringen af tegen een onbekende opbrengst. Deze projecten verlagen de drempel en dragen bij aan de ontwikkeling van de ondernemerskwaliteiten van de ondernemer. Hetzelfde geldt voor de consulenten van het UAF, door hun eigen ontwikkeling dragen zij bij aan de ontwikkeling  en groei van de ondernemers. Het UAF is afhankelijk van giften en de inzet van betrokkenen. Voor mij is het een eer om op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen van het ondernemerschap van mensen die zijn gestart met een achterstand.

Met ondernemende groet,

Martijn Driessen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.