Commissie Dijkhuizen wil ondernemers zwaarder belasten, VOC is de oplossing

De commissie Dijkhuizen gooit het belastingstelsel om. Ondernemers gaan fors meer betalen, zo staat te lezen in het FD. Ook het NOS nieuws opent er de week mee. Zowel de ongeveer kwart miljoen DGA’s als de ongeveer 1 miljoen zelfstandigen zullen hun portemonnee moeten trekken. Maar waarom moeten zij meer betalen? Dijkhuizen en zijn commissie werpen de vraag terug: waarom ontving de DGA jarenlang 30% korting op zijn inkomstenbelasting? En de starter 3 jaar lang zelfstandigenaftrek? Dat wordt nu recht getrokken, aldus Dijkhuizen in het FD. Maar de vraag stellen is hem ook beantwoorden, lijkt me.

MKB is motor van de economie, verdient dat geen belastingvoordeel?
Het werd hoog tijd dat het belastingstelsel vereenvoudigd zou worden. In die zin is het een prima poging van de commissie. Daarbij moet ik direct toevoegen dat ik – ondanks dat ik altijd netjes mij belasting betaal – ik geen belastingexpert ben. Maar er zijn tal van redenen te noemen waarom ondernemers belastingvoordelen genoten en zouden moeten genieten. Om de belangrijkste te noemen: het MKB is de motor van de economie. Moeten de fiscale voordelen voor ondernemers dan onveranderd worden voortgezet? Nee, dat kan ook anders.

Beleid moet nu gericht worden op betere ondernemers
Vooropgesteld dat je de economie wilt stimuleren om reden van economische groei en werkgelegenheid, zijn er slimmere manieren van belastingvoordeel geven. Het beleid was vroeger vooral geënt op meer ondernemers. Met de verdubbeling van het aantal ondernemers sinds 1992 (EIM bedrijvendynamiek 2009) is dat gelukt. Nu wordt het beleid meer gericht op betere ondernemers. Maar hoe kun je een belastingvoordeel invoeren die beter ondernemerschap tot gevolg heeft?

Stimuleer ontwikkelen van ondernemerschap met een VOC
Natuurlijk wil de overheid een instrument hebben om de kwaliteit van ondernemerschap te vergroten. Dat is eenvoudig opgelost. Start met uitgeven van Voucher Ondernemers Competentie (VOC). Een VOC is verkrijgbaar op grond van een aantal criteria en vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Met de voucher krijgt elke starter het recht om kennis en kunde in te kopen bij professionele partijen die de markttoets al lang hebben doorstaan. Eventueel te voorzien van een systeem van rating. De starter betaalt met een VOC en kiest het bedrijf van zijn voorkeur. Wie hem niet opmaakt krijgt ook niets. Controle hierop is nodig, maar behoeft geen grote administratieve organisatie voor spoedige betaling. Ontwikkel je ondernemerschap wordt het nieuwe ondernemen.

Leer starter denken als entrepreneur, dus in investeren en renderen.

Deze week werd er druk getwitterd over de inschrijving in het handelsregister. Dat moet de starter 50 euro gaan kosten. Er werd heftig tegen geprotesteerd. Waarom zou de starter daarvoor moeten betalen? Ook BNR wijdde er een stelling aan. Er waren ongeveer evenveel voor- als tegenstanders. Strekking was toch wel, als het 50 euro waard is; why not? Dat lijkt me ook het enige juiste antwoord. Starters moeten snel leren denken in termen van investeren en dus rendement. Daarmee bedoel ik ook leerrendement.

Nieuwe toets op ondernemerschap: crowdfunding
Inmiddels heeft diezelfde kamer van koophandel waar je je moet inschrijven, een project op maat waar de starter of ondernemer tot 5 jaar slechts 250 euro hoeft te investeren, terwijl het rendement rond de 3000 harde munten bedraagt. Om nog maar te zwijgen over het leerrendement dat nog veel hoger en duurzamer is. De gemeente en provincies hebben hier tot nu toe flink aan bijgedragen. Dat is prachtig, maar het wordt toch zo langzamerhand tijd dat de starter echt leert investeren. En de financiering kan tegenwoordig makkelijke via crowdfunding. Een betere toets op je ondernemerschap is er niet.

Dus leer en laat de starter investeren. Met een VOC wordt de kwaliteit verhoogd en kan de economische groei worden bespoedigd. Dat levert meer belastinginkomsten en banen op dan het kost. Dat heeft onderzoek van EIM al uitgewezen en wordt het niet zo’n verspild fiasco als de fyra, die deze week zijn anti-climax bereikte.

Met ondernemende groeten,
Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.