Hoe haal je meer rendement uit je boekhouder?

Laat je boekhouder de vertaalslag maken naar jouw ondernemingsplan!

De boekhouding…. Sommigen vinden het leuk om er mee bezig te zijn, zeker de ondernemer die ingeschreven staat als administratiekantoor, maar het merendeel van de ondernemers vindt het ingewikkeld en saai.  Gelukkig zijn er kantoren die dat saaie maar noodzakelijke werk maar wat graag overnemen. Maak je gebruik van zo’n kantoor dan is het van belang je af te vragen wat ze nu precies overnemen. Wat mag je verwachten van een administratie of accountantskantoor? Anders gevraagd: hoe haal je meer rendement uit je boekhouder? Zorg ervoor dat hij niet alleen de jaarcijfers opstelt, maar ook die cijfers vertaalt naar jouw ondernemingsplan, zodat je steeds de effecten ziet in de toekomst.

Wat mag je verwachten van een boekhouder?
Als eerste mag je uiteraard verwachten dat hij de boekhouding netjes en tijdig bijhoudt. Je mag ook verwachten dat de boekhouder actief meedenkt. En ook actief meedenkt in het optimaal krijgen van het fiscale dossier. Dat gaat verder dan alleen het bedrijf. Ook privé zaken komen daar bij kijken voor de zelfstandig ondernemer. Ook mag je verwachten dat hij zaken netjes afrondt als je halverwege het jaar besluit over te stappen naar een ander kantoor. Uit onderzoek  aangeven is dat de meeste ondernemers wel tevreden zijn met hun boekhouder of accountant, en toch ook meer van hem verwachten: een pro-actievere houding. Die houding ontbreekt meer dan eens. En precies dat mag je ook verwachten van een boekhouder. Juist omdat hij boven op de cijfers zit; zou je zeggen. Ja, ik vind dat je dat mag verwachten. Zeker in deze tijden, moet je een boekhouder hebben die scherp is. En als dat niet tot zijn kennis en kunde behoort, dan dient hij opnieuw naar school te gaan.

Wat kun je zelf leren en doen?
Tegelijkertijd hoef je als ondernemer niet stil te zitten, totdat je boekhouder pro-actief in actie komt. Ook jij zelf kunt wat doen. Nog beter is het namelijk als jouw boekhouder kennis overdraagt zodat je het zelf kunt bijhouden. Dit bespaart veel geld en hij hoeft dan alleen een controle uit te voeren en houdt zo de vinger aan de pols. Vraag je boekhouder om informatie en uitleg zodat jij jouw eigen jaarrekening kunt lezen en begrijpen. Het is een kwestie van logisch nadenken. Iedere ondernemer kan dit leren. Veel ondernemers denken dat zij dit nooit kunnen leren maar dat is eerder koudwatervrees dan een feit.

Vertaal het boekhoudkundig verslag regelmatig naar je ondernemingsplan
Juist in deze tijden van snelle economische ontwikkelingen, opgaand en neergaand, komt het aan op een goede en verantwoorde bedrijfsvoering. Zorg er daarom voor dat je boekhouder de cijfers maandelijks rapporteert. Nog belangrijker: zorg ook dat hij de vertaalslag maakt naar de toekomst aan de hand van je ondernemingsplan. Dus van een boekhoudkundig verslag naar een bedrijfseconomisch rapport. Kan hij dat niet, vind dan iemand die dat wel kan. Want door telkens je plan bij te (laten) werken en daar kritisch op doorgevraagd te worden, wordt je businessplan een dynamisch instrument in plaats van een statisch document dat de neiging heeft onderin je bureau te eindigen. Het geeft je een gevoel van grip en zekerheid en belangrijker: focus op je einddoel.

Het is dan wel van belang dat je vanuit die bedrijfseconomische verslaglegging de vertaalslag maakt naar jouw bedrijf. Wat gaat er goed en wat niet? Waar zit je op koers en waar loop je achter op je doelstellingen? De cijfers zijn uiteindelijk een uiting van het gedrag in jouw bedrijf. Alles wat je als ondernemer doet, leidt tot omzet, tot kosten en uiteindelijk tot winst of verlies. Loop je achter op je ondernemingsplan? Dan is de vraag: welk ander gedrag jij – en eventuele medewerkers – moeten vertonen om wel je doelstellingen in je ondernemingsplan te halen.

Met ondernemende groet,

Martijn

5 gedachten over “Hoe haal je meer rendement uit je boekhouder?”

  1. Je kunt heel veel zelf doen as je online boekhoudt. Als je een goede instructie krijgt en hulp bij de inrichting, heb je meer inzicht in je cijfers. Je hoeft niet te kunnen boekhouden, je hoeft voornamelijk te factureren e te betalen in 1 systeem. Je bent dan stukken minder kwijt aan je boekhouder of accountant en je hebt meer inzicht.

  2. Dank voor je input Pascale. Inderdaad hoef je zelf niet te kunnen boekhouden. Dat wordt steeds meer overgenomen door geavanceerde software tools. Mijn punt is daarom: wat voor informatie haal je uit de (geautomatiseerde) boekhouding? Hoe zorg je voor kennis uit die informatie? Hoe zorg je voor kennis uit die informatie die je helpt je bedrijf beter onder controle te krijgen? Die helpt de doelstellingen van de ondernemer te bereiken? Hoe zorg je voor kennis over (het gedrag van) de ondernemer zelf uit die informatie die telkens wordt vastgelegd? Dan laat de ‘boekhouder – accountant’ pas echt meerwaarde zien. Dus ook voor hem is ondernemerschap nodig: kansen zien, kansen benutten en waarde creëren voor de ondernemer!

  3. Ik ben wel eens benieuwd naar de tarieven van zelfstandige boekhouders. We hebben zelf een Onderzoek gedaan onder de tarieven naar freelancers, echter is dat onder onze geregistreerde freelancers. Ben benieuwd of dit realistische prijzen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.