Vakmanschap is nog geen ondernemerschap!

Vakmanschap of koopmanschap is nog geen ondernemerschap! Zo prijkte het laatst op de Ondernemernemerskalender 2010. En dat blijkt vandaag maar weer eens te meer. Ondernemerschap is kansen zien, kansen benutten en creëren van waarde voor jezelf en je omgeving. De tijden zijn turbulent, maar een ondernemende houding vindt daar een oplossing op. Elke ondernemer heeft wel eens tegenslag mee gemaakt, en dat maakt hem – als hij het goed oppakt – alleen maar ondernemender. Ondernemerschap gedijt bij weerstand. Een crisis kan je sterker maken.

Lastiger is het als je weinig tot geen controle hebt over je lot. Zoals de ruim 3000 zelfstandige ondernemers die gestart waren vanuit een WW-uitkering en plotseling beschuldigd werden van fraude omdat ze ‘onterecht’ een uitkering hadden ontvangen. En dan wordt je opeens een dossier. Dat een onzekere gang leidt door de wereld van het UWV en de Belastingdienst met een onzeker politiek en economisch klimaat er nog eens bovenop. Maar ook dan zie je de ‘echte’ ondernemer; de ondernemende ondernemer opstaan. Die komt in beweging, ook al lijkt de omgeving niet in beweging te komen of te krijgen.

Het UWV ‘bestaat’ niet, kort gezegd. Het zijn de mensen, de consulenten – evenals bij de belastingdienst – die een dienst verlenen. En natuurlijk moeten zij zich aan de regels houden, maar ik geloof en weet dat er ook hele welwillende medewerkers tussen zitten, die juist hun best doen het ondernemerschap van hun cliënten te stimuleren. Daar wordt een dienst geleverd van mens tot mens. De politiek wilde toch graag het ondernemerschap stimuleren. Die druk werd er op gelegd, en dat zal niet anders worden. Ondernemerschap is geen trend maar een bittere noodzaak in zich steeds sneller ontwikkelende omgeving. Niet alleen bij zelfstandige ondernemers, maar ook bij werknemers en zelfs bij politici. Nogmaals: ondernemerschap is kansen zien, kansen benutten en waarde creëren. En dat is veel meer dan alleen maar geld verdienen. De politieke wil is er; vooral bij de Jager. Het gevallen kabinet kan en moet nu hand in eigen boezem steken en een ondernemende houding aannemen en doorpakken. En de ondernemende ondernemer, die vindt wel een oplossing.

Met ondernemende groet,

Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.