Wat is ondernemerschap?

Ondernemerschap gaat niet om geld
Bij ondernemerschap denk je al snel aan het hebben en runnen van een eigen bedrijf. Maar dat hoeft niet. Ondernemerschap komt ook voor binnen een organisatie. Dit heet intern ondernemerschap. Ondernemerschap betekent het zien van kansen en het benutten van die kansen waarmee je waarde creëert voor je omgeving en voor jezelf. De omgeving kunnen klanten zijn, maar ook de mensen die bij jouw bedrijf betrokken zijn. En waarde betekent weer meer dan geld alleen. Het kan ook voldoening betekenen of dingen doen die je echt leuk vindt.

Ondernemendheid
Het steeds weer zien en benutten van kansen zegt iets over hoe ondernemend iemand is. Dat kan iemand zijn met een eigen bedrijf, maar ook iemand die bij een bedrijf werkt. Maar ook iemand die geen bedrijf of baan heeft, kan heel ondernemend zijn. Ondernemend zijn is dus niet hetzelfde als het hebben van een eigen bedrijf. Er zijn ongeveer 1 miljoen ondernemers in Nederland, maar die zijn niet automatisch ook allemaal ondernemend. Het omgekeerde geldt ook: een ondernemend iemand heeft niet of start niet altijd een eigen bedrijf.

Kansen zien, benutten en waarde creëren voor jezelf en je omgeving
Bij ondernemerschap gaat het dus om drie onderdelen: kansen zien, kansen benutten en waarde creëren. De eerste twee onderdelen gaan over de ondernemende houding: het zien van kansen en die ook weten te benutten. Die houding kan je altijd en overal toepassen, op je werk, op school en in je vrije tijd. Het laatste onderdeel, waarde creëren, gaat over wat het benutten van die kans oplevert voor jou en voor jouw omgeving. Waarde is veel meer dan geld of inkomen alleen. Ondernemerschap gaat dus niet om geld, maar over de waarde die je voor de ander toevoegt.

Bekijk de 1 minuut video wat ondernemerschap is

Bekijk hier wat je nodig hebt voor een ondernemende houding.

Met ondernemende groeten,

Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.