Wat heeft het schrijven van een boek nou met ondernemen te maken?

Ondernemen en een boek schrijven hebben op het eerste oog en gevoel geen overeenkomsten met elkaar. Zou je denken. Toch hebben ze veel meer met elkaar gemeen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het allebei werkwoorden zijn. Heg wat flauw, zul je denken. Toch, dat zeg ik niet voor niets en kom er straks op terug.

Wat ze verder met elkaar gemeen hebben is dat veel mensen het als droom hebben. Veel mensen – zo blijkt uit onderzoek – willen ooit een eigen onderneming beginnen. Dat geldt ook voor het schrijven van een boek. Veel mensen hebben, heimelijk, de droom om ooit nog eens een boek te schrijven. Toch zijn er maar weinigen die ook echt de stap zetten om een onderneming te starten of een boek te schrijven. Ze stellen het steeds weer uit en uiteindelijk komt het er nooit van. Ze zien er als een huis tegenop, hebben vaak geen idee waar ze moeten beginnen en beginnen er dan maar niet aan. Het blijft bij een droom! Zonde toch?

Hoe kom je dan wel van droom naar werkelijkheid? Eigenlijk is het heel simpel. En nu kom ik weer terug op mijn eerste overeenkomst tussen een ondernemen en een boek schrijven. De belangrijkste overeenkomst tussen de twee is dat het werkwoorden zijn. En met werkwoord bedoel ik dat letterlijk. Het is een kwestie van DOEN! Zelfs als je denkt dat je het niet kunt, moet je het evengoed doen!

Je moet gewoon beginnen en niet bang zijn dat je het verkeerd doet. Want juist door het te doen, ontdek je wat er goed gaat en wat er minder goed gaat. En dus waar je nog wat moet bijleren of wat je beter anders kunt doen. Door te doen, kom je in beweging. Doordat je in beweging komt, kun je vooruitgang boeken. En natuurlijk zal het een keer – of meerdere keren – misgaan. Nou en? Dan boek je achteruitgang. Dat hoort er ook bij. Maar daarin leer je wel wat je de volgende keer anders en beter moet doen.

Door te blijven doen, kom je vanzelf in – wat ze zo mooi noemen – de flow. En dan lijkt het net alsof het vanzelf gaat. Met het grootste gemak schrijf je pagina na pagina achter elkaar. Je niet druk makend om wat er misschien niet goed aan is, dat zie je later wel. Later ontdek je dan wat de structuur van je verhaal is of had moeten zijn. Waar je nog wat moet schrappen of herschrijven en tot slot wat de werkelijke de titel is van je verhaal of het boek dat je wilde schrijven.

In het ondernemen is dat niet anders. Het is vallen en opstaan, maar nog altijd een keer vaker opstaan dan dat je valt. Kortom: in beweging blijven. Doen en doorzetten!

Ik wens je veel ondernemerschap.

Met ondernemende groet,

Martijn

4 gedachten over “Wat heeft het schrijven van een boek nou met ondernemen te maken?”

 1. Beste Martijn,

  Via een tweet van Karen Romme kwam ik op je blog over het schrijven van een boek terecht. Het is een kwestie van DOEN schrijf jij. Tot diezelfde conclusie ben ik ook gekomen. Je kunt er nog honderd keer over nadenken, nog 34 cursussen volgen, maar uiteindelijk moet je het gewoon doen als je het echt wilt. Langs die weg is mijn columnbundel: Bezig Breda, Binnengluren in ┬┤t brein van een Bredase zzp’er, tot stand gekomen. Op 31 oktober is de lancering en het geeft nu al een impuls aan mijn zelfstandig bestaan als tekstschrijfster! Bedankt voor je herkenbare en lekker leesbare verhaal.

  Hennie van de Kar

 2. Hai Hennie,

  Dank voor je leuke reactie en compliment op een vlot geschreven verhaal. Van een schrijver neem ik dat aan als een groot compliment. Ik straal. Zeker als je bedenkt, dat ik vroeger altijd dacht niet te kunnen schrijven. Mede door de leraren en nota bene mijn eigen ouders die mij dat wijs maakten. Eerlijk, mijn schoolcijfers waren er ook naar. Dus, ik geloofde ook dat ik daar niet goed in was. Detail:ik heb jarenlang in het buitenland gewoond en was de taal niet machtig. Maar ik zie er wel lekker Hollandsch uit, alleen klonk het niet zo. Toen ik uiteindelijk ging promoveren, zag ik als een Himalaya op tegen het schrijven van een proefschrift. Tot op mijn tandvlees toe, heb ik toch weten door te zetten. Want dat had ik wel van thuis meegekregen: doorzettingsvermogen. Dus heb ook ik geleerd door te doen en door te zetten, je het schrijven gewoon kunt leren. Wie schrijft, die blijft. En dat wens ik jou ook toe, naast veel ondernemerschap natuurlijk.

  Groet,
  Martijn

 3. Beste Martijn,

  Je reactie bezorgt mij kippenvel! Ontdek steeds opnieuw dat je eigen achtergrond heel bepalend kan zijn bij hoe je in het nu dingen aanpakt. Dank je wel!

  Een Bredase groet (met van oorsprong een Rotterdamse R),

  Hennie van de Kar

 4. Wow Hennie,

  over de kracht van taal gesproken! Er is een gezegde dat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden. Dat mag zo zijn. Toch, een woord kan je dieper raken dan 1000 plaatjes.

  Met ondernemende groeten,

  Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.